Hoogwater in Velden en de menselijke maat
Ik vond die situatie heel apart zomer 2021. Het hoogwater met een record afvoerpiek was een gegeven en dan moet je je aanpassen. Het ontbrekend stuk dijk in Velden moest aangevuld en de bestaande dijk verhoogd op basis van informatie. In Venlo werd het ziekenhuis ontruimd.
Velden is een weerbare gemeenschap en ging aan de slag en wist alle maatregelen tijdig te realiseren. Maar goed dat die maatregelen voldoende waren.
Bijzonder vond ik dat de bewoners geen bestuurlijke steun kregen van het waterschap. De omgeving, en met name de vrijwillige dijkwachten in het gebied, wisten zelfs niet dat er noodplannen waren bij het waterschap voor het ontbrekend stuk dijk. Terwijl iedere oefening het ontbreken van dat stuk dijk gemeld werd, en de zwakte van de dijk bij het talud van de A67. En iedere waterschapper weet, een dijk die deels ontbreekt is geen dijk. Aan die situatie is vanaf 1995, toen ze ontstond, nooit iets gedaan.
Een uitvoerend orgaan als een waterschap moet dicht op zijn bewoners opereren
Die behoefte was er kennelijk niet bij het bevoegde gezag op dat moment. Het Waterschap zou trots moeten zijn op de vrijwilligers die de klus hebben geklaard in Velden. In die zin heb ik de menselijke maat gemist.
En je moet zorgen dat betrokken vrijwilligers op de hoogte zijn van (nood)plannen bij hoog water. Dat bleek niet het geval rondom het ontbrekend stuk dijk. Kennis van zaken, en zeker bij betrokken vrijwilligers, geeft bewoners comfort en vertrouwen als de Maas omhoog komt. Immers bij ieder hoog water moet de omgeving alert en waakzaam zijn.
Dat bedoelt de VVD met de menselijke maat.
Uiteindelijk heeft de bevolking in Velden het ontbrekend stukje dijk aangelegd, versterkt met landbouwfolie. En de 1:50 dijk verhoogd met zandzakken. Een knap stukje werk van die vrijwilligers.
De bestaande dijk met 1:50 overstromingskans bleek net hoog genoeg. Ruimte voor de rivier bij Oijen-Wanssum had gezorgd dat de record afvoerpiek van 3100 m3/sec door de Maas mogelijk was bij Venlo binnen de winterdijken en de hoogte van de demontabele kades.
Die behoefte was er kennelijk niet bij het bevoegde gezag op dat moment. Het Waterschap zou trots moeten zijn op de vrijwilligers die de klus hebben geklaard in Velden. In die zin heb ik de menselijke maat gemist.
En je moet zorgen dat betrokken vrijwilligers op de hoogte zijn van (nood)plannen bij hoog water. Dat bleek niet het geval rondom het ontbrekend stuk dijk. Kennis van zaken, en zeker bij betrokken vrijwilligers, geeft bewoners comfort en vertrouwen als de Maas omhoog komt. Immers bij ieder hoog water moet de omgeving alert en waakzaam zijn. Dat bedoelt de VVD met de menselijke maat.

Uiteindelijk heeft de bevolking in Velden het ontbrekend stukje dijk aangelegd, versterkt met landbouwfolie. En de 1:50 dijk verhoogd met zandzakken. Een knap stukje werk van die vrijwilligers. De bestaande dijk met 1:50 overstromingskans bleek net hoog genoeg. Ruimte voor de rivier bij Oijen-Wanssum had gezorgd dat de record afvoerpiek van 3100 m3/sec door de Maas mogelijk was bij Venlo binnen de winterdijken en de hoogte van de demontabele kades.
Ons belang bij het Waterschap
Het waterschap raakt ons allemaal. Veel meer en vaker dan we er ons vaak bewust van zijn. Zonder goed waterbeheer is Noord Limburg en grote delen van Nederland te nat om te kunnen wonen en werken.
Ondergelopen kelders door hoosbuien
We kennen ook het grillen van het water. Zo zorgen hoosbuien steeds vaker voor wateroverlast. Door slim om te gaan met waterstanden in beken kan het grondwaterpeil worden verlaagd. Hierdoor neemt de overlast in ondergelopen kelders af. Klimaatadaptatie is vaak gewoon een kwestie van gezond boerenverstand en gebiedskennis.
Profiteren van het moois wat water te bieden heeft
Tegelijkertijd moeten we ook kunnen genieten van het water. Daar is juist in Limburg alle aanleiding toe! Langs de prachtige Maas die door onze provincie stroomt of aan de talloze beken en krieken. Water biedt ook duurzame kansen. Slimme investeringen bieden rendement op de lange termijn.
15 Maart
15 Maart zijn de verkiezingen voor het Waterschap in de provincie Limburg. Kan ik dan op je stem rekenen?
Venlose Gerdeneer
Die twee gezichten van water vraagt inzet van ons allemaal. Ik wil me ervoor inzetten dat
kostenefficiƫnt en doelmatig te doen. Zelf heb ik een tuinbouwbedrijf gerund in het Venlose
buitengebied en daar ben je alert op grondwater. Als gerdeneer is goed water de bron voor gezonde
plantengroei. De opgedane kennis en kunde wil ik inzetten als bestuurslid in de VVD fractie en
waterschap Limburg.
HOME
